بررسی ترکیبات اسانس گونه دارویی درمنه معطر (.Artemisia fragrans Willd) (مطالعه موردی: مراتع شاه زید آمل- استان مازندران)

نویسندگان

چکیده

با توجه به توان بالقوه کشور در زمینه تنوع گیاهان اسانس­دار و دارویی، ضروری است بـا شناخت گونه­ های گیاهی و خصوصیات اکولوژیکی آنها، گام ­های اساسی جهت استفاده از اسانس­های گیاهی و ترویج شیوه­ های اصولی بهره­ برداری از این گیاهان برداشته شود. در این راستا تحقیق حاضر به بررسی ویژگی ­های کمی و کیفی اسانس درمنه معطر (Artemisia fragrans Willd.) در مراتع شاه ­زید آمل واقع در استان مازندران پرداخته است. برای انجام این تحقیق برداشت از سرشاخه ­های گلدار بوته­ های مختلف در فصل رویشی انجام شد. نمونه­ ها پس از خشک شدن در دمای محیط، با روش تقطیر با بخار آب اسانس­ گیری شدند. ترکیب­ های موجود در اسانس با دستگاه کروماتوگراف گازی (GC) و گاز کروماتوگراف متصل شده به طیف­ سنج جرمی (GC/MS) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در مجموع 69 ترکیب در اسانس درمنه معطر وجود دارد که از این بین ترکیب­ های دکان، دودکان، تتراکوزان، تترادکان، سیکلوهگزان اتیل و هپتادکان به ترتیب با 25/68، 8/88، 6/04، 4/31، 3/51 و 3/38 درصد بیشترین مقدار را به خود اختصاص دادند.

کلیدواژه‌ها