معرفی برخی گونه‌های خوراکی و دارویی خانواده Cantharellaceae در جنگل‌های مازندران

نوع مقاله : ترویجی

نویسندگان

1 محقق، بخش تحقیقات جنگل‌ها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران

2 استادیار پژوهش، بخش تحقیقات جنگل‌ها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران

چکیده

خواص دارویی و خوراکی قارچ­ها از دیرباز مورد توجه بشر بوده است. جنگل­های شمال کشور به­ لحاظ شرایط خاص رویشگاهی جایگاه مناسبی برای رشد گونه­ های بسیار زیادی از قارچ­های ماکروسکوپی است که هر یک از نظر دارویی، خوراکی و اکولوژیکی بسیار با ارزش هستند. بنابراین شناسایی آن­ها به استفاده بهتر و همچنین حفظ آن­ها کمک خواهد کرد. در این بین قارچ Cantharellus cibarius یکی از با ارزش ­ترین و خوش­ خوراک ­ترین آن­هاست. این قارچ دارای کلاهک زردرنگ به قطر 10-3 سانتی­متر با حاشیه موج­دار، تیغه­ های رگ ­مانند، چنگالی و نامنظم، ساقه به بلندی 7-3 سانتی­متر و قطر 2–0/5 سانتی­متر، اسپورها غیرآمیلوئید، بیضوی، 6-4 × 9-7 میکرون می­ باشند. قارچ دارای بوی زردآلو و مزه ملایمی است و به­­ صورت منفرد یا دسته­ هایی در زیر درختان مختلف پهن­ بـرگ و سوزنی ­برگ جنگلی به­ صورت اکتومیکوریز از اواخر تابستان تـا اواسط پاییز رشد می­ کند. از گونه ­های نزدیک به قارچ مورد مطالعه می­ توان به دو قارچ Cantharellus cornucopioides و Omphalotus olearius اشاره نمود که به­ ترتیب خوراکی و سمی هستند و در جنگل­های مازندران رویش دارند.

کلیدواژه‌ها