با توجه به توان بالقوه کشور در زمینه تنوع گیاهان اسانسدار و دارویی، ضروری است بـا شناخت گونه های گیاهی و خصوصیات اکولوژیکی آنها، گام های اساسی جهت استفاده از اسانسهای گیاهی و ترویج شیوه های اصولی بهره برداری از این گیاهان برداشته شود. در این راستا تحقیق حاضر به بررسی ویژگی های کمی و کیفی اسانس درمنه معطر (Artemisia fragrans Willd.) در مراتع شاه زید آمل واقع در استان مازندران پرداخته است. برای انجام این تحقیق برداشت از سرشاخه های گلدار بوته های مختلف در فصل رویشی انجام شد. نمونه ها پس از خشک شدن در دمای محیط، با روش تقطیر با بخار آب اسانس گیری شدند. ترکیب های موجود در اسانس با دستگاه کروماتوگراف گازی (GC) و گاز کروماتوگراف متصل شده به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در مجموع 69 ترکیب در اسانس درمنه معطر وجود دارد که از این بین ترکیب های دکان، دودکان، تتراکوزان، تترادکان، سیکلوهگزان اتیل و هپتادکان به ترتیب با 25/68، 8/88، 6/04، 4/31، 3/51 و 3/38 درصد بیشترین مقدار را به خود اختصاص دادند.